Madagaskar

Situatieschets

 

Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en de thuishaven van meer dan 21 miljoen mensen op een oppervlakte van ruim 580 000km², zo groot als Frankrijk en de Benelux samen. Desondanks het land over een rijke en unieke fauna en flora en diverse minerale hulpbronnen beschikt, leeft ruim 81% van de bevolking onder de internationale armoedegrens van 1,25 dollar per dag (95 eurocent; bron: Wereldbank).

 

Bovendien bekleedt Madagaskar op vlak van het bruto binnenlands product per inwoner (BBP) een weinig benijdenswaardige 10e plaats van de armste landen ter wereld (bron: Internationaal Monetair Fonds).

 

Sinds 2009 ondergaat Madagaskar ook een aanslepende politieke crisis die de noodzakelijke economische en sociale ontwikkeling van het land en haar bevolking in de weg staat.

 

Haast 45% van de totale bevolking is jonger dan 15 jaar. Deze jonge generatie maakt de toekomst uit van Madagaskar: de scholing en opleiding van kinderen is dus één van de grote uitdagingen voor de socio-economische ontwikkeling van het land.

Madagaskar, zijn rijstvelden en rode bodem
Madagaskar kenmerkt zich door de baobab, een stijle indrukwekkende boom
Kinderen uit een kansarm gezin
Een lemuraap in een boom